Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 348 Ocena: 2187

Dodano:

Odsłon: 262

Ciasto drożdżowe to niewątpliwie jeden z najsmaczniejszych wypieków - z owocami, kruszonką bądź też sauté . Pod postacią bułeczek, ciast, rogalików czy bab. Puszyste, mięciutkie, maślane i pachnące. Często kojarzone z czasami beztroskiego dzieciństwa i szklanką zimnego mleka. Do takich wspomnień warto powracać. Moje wspomnienia przywołują drożdżówki z truskawkami i chrupiącą, waniliową kruszonką.

Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 185 ml mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 7 g drożdży suchych
  • 3 duże łyżki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • Kruszonka:
  • 85 g mąki pszennej
  • 60 g roztopionego masła
  • 5 łyżek cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo:
  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 białko
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie


  1. Kruszonka

    Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i rozcieramy między palcami, tworząc kruszonkę.

    Ciasto

    Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i kawałki miękkiego masła. Do ciepłego mleka dodajemy cukier, jajko i żółtko. Mieszamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na około 10 części. Z każdej części formujemy zgrabne bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu w każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. Na dno wgłębienia sypiemy odrobinę bułki tartej, co zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto soku z truskawek. Układamy truskawki pokrojone na ćwiartki.
    Wierzch bułeczek obficie posypujemy kruszonką. Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka.

    Notes

    - czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu
    - wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń