Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowana Papryka Zapiekana w Piekarniku.

Faszerowana Papryka Zapiekana w Piekarniku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 322 Ocena: 4543

Dodano:

Odsłon: 4972

Prosty i sycący obiad,do farszu można dodać swoje ulubione dodatki,u mnie dziś nadziana,mielonym z dodatkiem kaszy bulgur,kukurydzy i tartego sera.

Składniki

  • 4 szt.
  • 4 papryki(trzeba zwrócić uwagę,żeby były równe,i stały później w naczyniu)
  • 500 g ulubionego mięsa mielonego(u mnie akurat wieprzowo-wołowe)
  • pół woreczka ugotowanej kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • odrobina curry
  • 5 sporych łyżek kukurydzy z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • ser tarty
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • ulubione przyprawy do mielonego
  • 2 spore garście posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Paprykę umyć,osuszyć,odciąć górną część tworząc "dekielek",wyciąć zieloną część,z papryki usunąć gniazda nasienne i wszelkie błony ze środka.
    Naczynie żaroodporne posmarować olejem,ułożyć w środku papryki.

  2. Cebulę,obrać,umyć posiekać w kosteczkę i przysmażyć na oleju,na patelni,wsypać odrobinę curry do smaku,następnie wrzucić przyprawione mięso mielone(do mięsa w misce wrzucam,majeranek,ulubione przyprawy,sól i pieprz do smaku,całość wyrabiam ręką),podsmażyć mięso z cebulką,wrzucić przecier pomidorowy,dobrze wymieszać,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zawartość patelni przełożyć do miski,do tak przygotowanego farszu wrzucam,kukurydzę,tarty ser i posiekaną natkę pietruszki,

  3. mieszam i nakładam farsz do papryk,

  4. papryki przykrywam "dekielkami"uzupełniam farszem i wstawiam do piekarnika

  5. na 30-40 min.
    Piec w temp.190-200 C.

  6. Uwagi:

    Gdyby papryka się przypalała u góry można ją nakryć folią aluminiową,lub papierem do pieczenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 09 sierpnia Taka papryka jest pyszna i właśnie fajne jest to, że farsz można modyfikować według własnego pomysłu. U mnie ostatnimi czasy była z kuskusem i tuńczykiem :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 08 sierpnia Pysznie i pięknie wyglądają te nadziewane papryczki.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 08 sierpnia Kocham faszerowane warzywa, paprykę biorę prawie z każdym farszem ;-D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń