Do góry

Dania główne Przepis na:

Galat wieprzowy

Galat wieprzowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 3917

Dodano:

Odsłon: 4630

Bardzo smaczny dodatek do pieczywa, idealna przystawka na różne okazje......

Składniki

  • -1 kg golonki
  • -2 kg nóżek wieprzowych
  • -3 duże marchewki
  • -3 pietruszki
  • -1/2 selery
  • - 1 cebula
  • -2 laurowe liście
  • -5 ziarenek angielskiego ziela
  • - 3 łyżki octu
  • -przyprawy
  • -sól
  • -vegeta
  • -pieprz
  • - magii
  • -pietruszka zielona
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Nóżki i golonkę zalewam wodą ,mocze około 3 godzin ,następnie płuczę pod bieżącą wodą ,kładę do garnka i zalewam wodą do przykrycia ,nóżek i golonki ,zagotowuję.
    Zbieram szumowiny ,dodaję sól,vegete, pieprz,ziele angielskie i liść laurowy ,gotuję ,(od 2-2,5 godzin )
    W połowie gotowania wrzucam marchew ,seler ,pietruszkę i całą obraną cebulę i gotuję do miękkości .
    Gdy wszystko jest już miękkie wykładam do miski aby przestygło, obieram nóżki i golonkę na drobne części .
    Marchew ,pietruszkę, seler kroję w drobną kosteczkę .
    Wywar przecedzić ( sprawdzić, czy wywar jest wystarczająco doprawiony),wlać 3 łyżki octu i zamieszać.
    Mięso obrane,,warzywa ,pietruszkę zieloną ,układamy do salaterek,półmisków ,pojemników od jogurtów (według uznania ) i zalewamy przygotowanym ,przecedzonym( przestudzonym) wywarem....odstawiamy do lodówki ...
    Do zalania obranego mięsa potrzeba 3 litry wywaru..........

    Smacznego !!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń