Do góry

Sałatki Przepis na:

Guacamole

Guacamole

Autor:

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 3829

Dodano:

Odsłon: 14279

Guacamole to świetna przekąska imprezowa, szczególnie przyjemnie smakuje z grillowanym mięsem. Lekko pikantna, a zarazem orzeźwiająca pasta idealnie pasuje do tortilli oraz świeżego pieczywa.

Składniki

  • Dojrzałe awokado 2 szt.
  • Papryczka chili 1 szt.
  • Czerwona cebula 1/2 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Sok z 1/2 limonki
  • Pieprz i sól do smaku
  • Świeża kolendra kilka gałązek
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dojrzałe awokado rozgnieść widelcem i skropić sokiem z limonki.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z odrobiną soli.

    Papryczkę oczyścić z pestek i bardzo drobno pokroić.

    Kolendrę posiekać.

    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.

  2. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Papryczkę dodawać stopniowo, gdyż każdy ma inną tolerancję ostrości.

  3. Guacamole świetnie smakuje podane z tortillą lub świeżym pieczywem. Dobrze również pasuje do grillowanego mięsa.

  4. Ilość cebuli i ostrej papryczki najlepiej dostosować do swoich upodobań. Awokado do guacamole wystarczy rozgnieść widelcem, pasta nie musi być jednolita.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń