Do góry

Dania główne Przepis na:

Karnıyarık

Karnıyarık

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 895

Dodano: 11.06.2018

Odsłon: 141

Przystanek Turcja - kraj czterech mórz i wspaniałej kuchni, która powstała z połączenia lokalnych tradycji i wpływów innych ludów zamieszkujących niegdyś Imperium Osmańskie. Bakłażan jest jednym z podstawowych składników tej kuchni i wchodzi w skład najbardziej popularnego dania kuchni tureckiej jakim jest Karnıyarık. Jego wegetariańskim odpowiednikiem jest Imam bayıldı. Faszerowany bakłażan jest bardzo aromatycznym daniem, które idealnie nadaje się na lekki, letni obiad.

Składniki

  • 250 g mielonej jagnięciny
  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 1 mała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 średnie pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • papryka słodka
  • pieprz cayenne
  • pieprz czarny i sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Bakłażana myjemy, kroimy na pół i wydrążamy ze środka miąższ. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut, aby bakłażan puścił gorzki sok. W tym czasie przygotowujemy farsz. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Do jagnięciny dodajemy wszystkie przyprawy i posiekana natkę pietruszki. Łączymy mięso z warzywami i mieszamy do połączenia się składników.
    Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy oliwą z zewnątrz i od środka. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno formy wlewamy odrobinę wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez godzinę. Bakłażan powinien być miękki. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
    Afiyet olsun!!!

    Notes

    - jagnięcinę można zastąpić wołowiną

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń