Do góry

Śniadania Przepis na:

Kiełbasa słoikowa-idealna na kanapki

Kiełbasa słoikowa-idealna na kanapki

Autor: KreatywnaKasia

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 888

Dodano: 28.02.2017

Odsłon: 2396

kolejna alternatywa dla sklepowych wędlin,tym razem coś co przygotujecie błyskawicznie i bardzo prosto-a jak otworzycie słoik-mniam....i smak i zapach rewelacja... tak jak kiedyś mielonki ze słoików-polecam

Składniki

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki
  • 05 kg boczku świeżego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeraku
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1,5-2 łyżeczki soli
  • ok. 3/4 szkl. wody
  • kilka kropli maggi
  • płaska łyżeczka żelatyny
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić(ja poprosiłam w sklepie kupując ,żeby mi od razu zmielili więc już połowę pracy miałam mniej) i przełożyć do miseczki. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Majeranek rozetrzeć w dłoniach (wydobywa się w ten sposób olejki aromatyczne). Dodać sól, pieprz i maggi,żelatynę,wyrobić, najlepiej dłońmi mięso po trochu dodając wodę. Przełożyć do wyparzonych słoiczków na 3/4 wysokości. Wekować w wodzie 1 godz. Wyjąć, przestudzić i włożyć do lodówki. Po 2 godz. jest gotowa do jedzenia.

    Aby wydobyć smak i zapach czosnku, najlepiej jest go zmiażdżyć i rozetrzeć nożem na deseczce z dodatkiem soli. Wtedy też dobrze jest dodać mniej soli do mięsa. Jeżeli ktoś nie lubi czosnku, radzę dodać więcej majeranku.
    prawda ,że proste??

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń