Do góry

Dania główne Przepis na:

Klops z jajkiem w cieście francuskim

Klops z jajkiem w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 1409

Dodano:

Odsłon: 226

No to klops! Ale nie byle jaki! Z niespodzianką! A kto nie lubi niespodzianek? - szczególnie tak smacznych. Klops z jajkiem w cieście francuskim to tradycyjna potrawa wielkanocna, bez której trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Jajka zatopione w soczystym mięsie pachnącym mnóstwem przypraw, a wszystko otulone delikatnym ciastem francuskim. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, podany z sosem chrzanowym czy grzybowym jak i na zimno w formie przekąski.

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 150 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki czubricy czerwonej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pieprz czarny i sól
  • Dodatkowo:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka mąki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Cebulę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy, aż nasiąknie. Następnie dokładnie odciskamy w dłoniach. Mięso mielimy razem z bułką i cebulą. Do mięsa dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
    Następnie połowę mięsa wykładamy na blat, układamy na nim wzdłuż ugotowane jajka obtoczone wcześniej w mące. Przykrywamy drugą porcją mięsa i formujemy zgrabny rulon. Tak przygotowane mięso owijamy ciasno ciastem francuskim. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń