Do góry

Przetwory Przepis na:

Kolorowa sałatka z cukinii

Kolorowa sałatka z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1822

Dodano:

Odsłon: 1307

Kiedy na straganach pojawiają się sezonowe warzywa to znak, że nadszedł czas na przygotowywanie przetworów. To nic, że sklepy są pełne półproduktów i wymyślnych przetworów, a zamrażarki w marketach oferują warzywa w dziesiątkach wariantów i przygotowane do spożycia po ugotowaniu lub zagrzaniu. Nic nie zastąpi domowych przetworów. Zimą nie zawsze mam czas, aby przygotować świeżą sałatkę do obiadu. Wtedy właśnie sięgam do spiżarni po różne, kolorowe sałatki. Otwieram słoik a tam smaki, zapachy i kolory lata. Sałatka z cukinii jest pyszna, chrupiąca i aromatyczna. Pasuje do wielu dań obiadowych, ale również jako dodatek do kanapek.

Składniki

  • 2 kg młodej cukinii
  • 500 g czerwonej papryki
  • 500 g marchwi
  • 250 g białej cebuli
  • 1 duży pęczek koperku
  • 2 ½ łyżki soli
  • Zalewa:
  • 130 g cukru
  • 60 ml oleju
  • 60 ml octu
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinie i paprykę dokładnie myjemy. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie kroimy w plasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę i marchew obieramy. Cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie piórka. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy sól i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Odstawiamy na 30 minut.
    W tym czasie myjemy i wyparzamy słoiki i pokrywki. Pokrywki wycieramy do sucha.
    Warzywa odsączamy z soku, przekładamy do drugiej miski . Dodajemy posiekany koperek. Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy zalewę do warzyw i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
    Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do słoików. Sałatkę należy dobrze docisnąć w słoiku, aby pozbyć się powietrza. Słoiki dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez 15 minut od zagotowania się wody. Gorące słoiki po wyjęciu z wody stawiamy do góry dnem.

    Notes

    * waga warzyw po obraniu i oczyszczeniu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń