Do góry

Desery Przepis na:

Kopiec kreta

Kopiec kreta

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 9200

Dodano:

Odsłon: 13523

Kopiec kreta

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g margaryny lub masła
  • pół szklanki cukru trzcinowego lub białego
  • 1-1,5 szklanki maślanki lub jogurtu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki kakao
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 fixy do śmietany
  • 100 g czekolady deserowej
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce mieszamy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kakao, masło i jogurt. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąka formy, pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Ciasto krótko studzimy, łatwiej wydrąża się je, jak jest jeszcze ciepłe. Z ciasta ścinamy wierzch na wysokości około 2 cm. Wydrążamy delikatnie połowę miąższu tak, aby został brzegi ciasta i nietknięty spód. Czekoladę szatkujemy na drobne kawałki. Śmietanę ubijamy na niskich obrotach z cukrem pudrem i fiksem. Dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy. Obrane banany przekrawamy na pół i skrapiamy sokiem z cytryny, układamy na cieście. Śmietanę układamy na bananach kształtując kopiec, całość posypujemy rozdrobnionym ciastem, które pozostało nam z wydrążenia. Całość lekko dociskamy. Ciasto wkładamy do lodówki.
    Przepis z bloga Olgasmile.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 18 sierpnia 2016 Ale bym zjadła chociaż kawalątko,wieki nie robiłam...superrr...:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 17 sierpnia 2016 Pamiętam, jak przez jakiś czas wielki boom był na kopiec...wieki całe już nie jadłem. REWELPYCH <3

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 17 sierpnia 2016 Wstyd się przyznać, ale moglibyśmy pochłonąć go w całości. Bez dzielenia się z kimkolwiek :P Odpowiedzi: 2 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń