Do góry

Dania główne Przepis na:

Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem

Kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 280 Ocena: 1390

Dodano:

Odsłon: 1430

Uwielbiam wypieki z rabarbarem za ich słodko-kwaśną nutę! W połączeniu ze słodkim marcepanem i kruchym, waniliowym ciastem tworzy boskie połączenie. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu – nie może się nie udać, a efekt przechodzi oczekiwania.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 300 g pszennej mąki
  • 50 g maki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g cukru
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1 kg rabarbaru
  • 200 g marcepanu
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Ciasto kruche

    Oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, żółtka, cukier, pastę z wanilii i szczyptę soli. Szybko zagniatamy kruche ciasto i formujemy kulę. Ciasto dzielimy na trzy części. Dwie części łączymy razem. Tak podzielone ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.


  2. Nadzienie

    Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Formę o wymiarach 33 x 23 wykładamy papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wykładamy dno blachy łącznie z bokami. Na ciasto układamy pokrojony w cienkie plastry marcepan. Na marcepan wykładamy pokrojony rabarbar i zawijamy brzegi ciasta.
    Na wierzch ścieramy pozostałą część kruchego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30-35 minut. Wierzch ciasta powinien być lekko rumiany. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 18 kwietnia Apetyczne ciasto:) Rabarbar rośnie na ogrodzie ale niestety jeszcze trochę mały:(

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 17 kwietnia Uwielbiam i już nie mogę się doczekać na rabarbar..pyszne ciasto:) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 kwietnia Jak czytam "rabarbar", to od razu mi się babcine wypieki sprzed lat przypominają ;)
Pyszne to było i Twoje bardzo przypomina mi, to co jadłem będąc pięknym i młodym ... teraz już tylko pięknym xD
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń