Do góry

Desery Przepis na:

Kubeczkowe Ciasto z Brzoskwiniami.

Kubeczkowe Ciasto z Brzoskwiniami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 262 Ocena: 3255

Dodano:

Odsłon: 682

Prosty i niezawodny przepis na bardzo smaczne ciasto z Waszymi ulubionymi owocami sezonowymi ,nie potrzeba miksera,a za miarkę do mierzenia produktów służy nam kubeczek po jogurcie naturalnym.

Składniki

  • Forma Średnica 24 cm
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego(może być też grecki)
  • 1 kubeczek oleju
  • 2 kubeczki cukru
  • 3 kubeczki mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe po 40 g
  • 3 duże jajka
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 3-4 brzoskwinie zależy od wielkości
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do odmierzania używamy kubeczka po jogurcie naturalnym 180 g.
    Trzeba zwrócić uwagę by inne składniki w kubeczku zabierały tyle samo miejsca co jogurt,czyli jeśli otwieramy jogurt i jest tam 2/3 kubeczka to tyle samo musi być cukru i mąki przy odmierzaniu.
    Jogurt przelać do miski-wymyć i osuszyć kubeczek,wbić jajka,wsypać cukier i dobrze wymieszać trzepaczką rózgową,wlać olej ponownie wymieszać.

  2. Mąkę,proszek do pieczenia i budyń przesiać przez sitko i dodać do pozostałych składników,po raz ostatni solidnie wymieszać wszystko i wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  3. Na wierzchu ciasta poukładać wymyte i osuszone,pokrojone w plasterki morele,zaczynając od brzegu kończąc na środku w ten sposób po upieczeniu wyjdzie nam piękna róża z moreli.

  4. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika,do 180 C i pieczemy ok 50 min.do suchego patyczka,wszystko zależy też od wielkości formy jaką będziecie mieć,także najlepiej kontrolować czas pieczenia.
    Gdyby za mocno się zrumieniło,można przykryć górę folią aluminiową.

  5. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń