Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak po hawajsku z ananasem

Kurczak po hawajsku z ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1787

Dodano:

Odsłon: 3213

Hawaje są w naszym kraju zupełnie nieodkrytym kulinarnie lądem. Zdążyły już jednak podbić serca i kubki smakowe foodies w wielu metropoliach na całym świecie. Kuchnia hawajska to prawdziwa mozaika smaków i wpływów innych kuchni – przede wszystkim amerykańskiej, portugalskiej i japońskiej. Na stołach wyspiarzy rządzi ryż, owoce morza, ryby, warzywa i egzotyczne owoce. Wskazać trzeba także na ciekawy zestaw przypraw, który jest znamienny dla hawajskiej kuchni. Obok sosu sojowego, teriyaki, pojawia się wasabi, rodzime chilli, pieprz czy huli-huli oparte przede wszystkim na imbirze. Wielu z nas natomiast Hawaje kojarzą się przede wszystkim z soczystym ananasem - i nic w tym dziwnego, bowiem ananas jest jednym z owoców, który zdecydowanie króluje na wyspach. Jest również kluczowym składnikiem dzisiejszego dania. Więc jeśli nie macie pomysłu na szybki, letni obiad zapraszam Was na kurczaka w egzotycznej wersji! Nie wiem ile wspólnego ma z tropikalnymi wyspami to danie. Nie chodzi tu jednak o to, skąd pochodzi ta kombinacja składników, ale o to z czym się one kojarzą, a ananas kojarzy się ze słońcem, ciepłem, egzotyką. Mogę jedynie Was zapewnić, że to unikalne danie jest niezwykle smaczne i jedyne w swoim rodzaju. Wyraźnie czuć w nim wpływy tradycji kulinarnych z różnych stron świata.

Składniki

  • 400 g filetów z kurczaka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • pieprz czarny i sól
  • Sos:
  • 425 g ananasa krojonego w puszce
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 60 ml sosu BBQ
  • 1 płaska łyżeczka płatków chili
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • sok z ananasa
  • Dodatkowo:
  • 200 g ryżu basmati
  • 1 łyżka sezamu
  • kolendra/natka pietruszki
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Ananasa odsączamy na sicie. Soku nie wylewamy, będzie nam potrzebny do sosu. Czosnek siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy mąkę kukurydziana i przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby mąka dokładnie oblepiła mięso. W woku rozgrzewamy olej. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i cebulę. Smażymy około 1 minuty, mieszając.
    Następnie dodajemy ananasa, czosnek i imbir. Smażymy kolejną minutę. Po tym czasie dodajemy cukier brązowy, sos BBQ, sos sojowy i cały sok z ananasa. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając. Sos w tym czasie skarmelizuje się i wyraźnie zgęstnieje, oblepiając kurczaka oraz warzywa. Danie podajemy z ryżem basmati. Przed podaniem posypujemy sezamem oraz świeżą, posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 27 lipca swietna potrawa i bez wzgledu na to, skad pochodzi - ananas zawsze kojarzy mi sie z Hawajami, nawet w Mc Donaldzie hamburgery serwuja z ananasami :) Dla mnie genialne polaczenie, a kurczak, to az sie prosi o odrobine ananasa.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń