Do góry

Dania główne Przepis na:

Makaron z sosem ze szpinaku

Makaron z sosem ze szpinaku

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3646

Dodano:

Odsłon: 543

Proste i bardzo smaczne danie, które latem smakuje najlepiej. Obiad do zrobienia w 15 minut.

Składniki

  • Świeży szpinak 200 g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Śmietana 18% lub 30% 200 ml
  • Gałka muszkatołowa szczypta
  • Pieprz i sól do smaku
  • Masło klarowane 1 - 2 łyżki
  • Makaron 200 g (u mnie tagliatelle)
  • Żółty ser długodojrzewający do posypania (opcjonalnie)
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Nastawić wodę na makaron i ugotować go al'dente według przepisu na opakowaniu. Makaron zazwyczaj gotuje się w czasie, kiedy robimy sos.

  2. Liście szpinaku umyć i większe przekroić na pół, czosnek obrać i drobno posiekać.

  3. Na patelni rozgrzać masło i chwilę podsmażyć czosnek, następnie dodać szpinak i gdy zmniejszy się jego objętość wlać śmietanę wymieszaną (zahartowaną) z kilkoma łyżkami gorącej wody z makaronu. Przyprawić do smaku gałką, pieprzem i solą, smażyć na małej mocy palnika do momentu, aż sos zacznie lekko gęstnieć.

    Podawać z ugotowanym makaronem i tartym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń