Do góry

Przekąski Przepis na:

Meksykańskie tortille

Meksykańskie tortille

Autor: Ewelina17

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 59

Dodano: 30.06.2010

Odsłon: 1926

Pyszne!! :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 1/2 mąki kukurydzianej
  • jajko
  • szczypta soli
  • 2-3 łyzki oleju
  • olej do smażenia
  • Dodatek miesny:
  • 1/2 miesa mielonego
  • cebula
  • Dodatki warzywne:
  • papryka czerwona, zółta i zielona
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • ogórek
  • 200g pieczarek
  • 3 pomidory
  • sałata
  • Sos biały:
  • mała śmietana
  • ząbek czosnku
  • sos czerwony:
  • puszka krojonych pomidorów
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto - powinno mieć konsystencje ciasta naleśnikowego.Smażymy dośc cienkie placki(sr.10-12 cm)Rozgrzewamy w garnku olej, placki chwytamy miedzy dwie łyżki i zanurzamy w mocno rozgrzanym oleju, żeby "nie piły" tłuszczu.Trzymamy az sie zrumienieją i zastygną w kształcie łódeczek(!!).układamy luźno na papierowym ręczniku.

  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso.Gdy się zrumieni dodajemy drobno posiekaną cebule i przyprawiamy. Przekładamy do miseczki

  3. Warzywa siekamy w drobna kostkę fasole i kukurydze odsaczamy.wkładamy do osobnych miseczek.

  4. Sos biały: Śmietane lekko solimy i dodajemy czosnek.mieszamy. przekładamy do miseczki

  5. sos czerwony: pomidory podgrzewamy na wolnym ogniu z łyżką oliwy, przyprawiamy(powinien byc dość ostry)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaska1 01 lipca 2010 Fajny przepis.Dodaje do ulubionych.Tylko tej maki kukurydzianej ma byc 1/2 kg czy 1/2 opakowania? Moze głupie pytanie ale tu we Włoszech sa opakowania o roznej wadze.Z gory dziekuje. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń