Dania główne Przepis na:
Miruna w sosie teriyaki

Przepisów i artykułów: 183 Ocena: 4107
Dodano: 14.05.2017
Odsłon: 1120
Składniki
- Miruna mrożona 600 g
- Mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka
- Sos teriyaki 5 - 6 łyżek
- Pieprz cytrynowy (bez soli)
- Sól
- Olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Rybę rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
-
Każdy kawałek polać niewielką ilością sosu teriyaki (stronę bez skóry), delikatnie oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na około 30 minut, aby się zamarynowała.
-
Następnie panierować w mące pełnoziarnistej i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju do czasu delikatnego zarumienienia się każdej ze stron.
-
Tak przygotowana ryba świetnie smakuje z ryżem pełnoziarnistym i sałatką z ogórków po japońsku.
Komentarze do przepisu (0)