Do góry

Desery Przepis na:

Monkey butter

Monkey butter

Autor:

Przepisów i artykułów: 279 Ocena: 1380

Dodano:

Odsłon: 252

Zabawna, choć nie co myląca nazwa, bowiem trudno nazwać ją małpim masłem. To raczej pyszne smarowidło o tropikalnym smaku. Wykonane jest z czterech prostych, łatwo dostępnych składników o każdej porze roku. Małpie smarowidło to nic innego jak słodkie banany, ananasy i wiórki kokosowe. Koniecznie musicie spróbować tego oryginalnego dżemu prosto z dżungli. Jest bardzo proste w przygotowaniu i na prawdę bardzo smaczne.

Składniki

  • 800 g ananasów w syropie
  • 6 bananów średniej wielkości
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 165 g cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Ananasy miksujemy w blenderze na gładkie purée. Wiórki kokosowe mielimy tak, aby uzyskać konsystencję mąki. Do rondelka przekładamy ananasy, dodajemy pokrojone w plasterki banany, mączkę kokosową i sok z cytryny.
    Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar wody odparuje. Masa powinna być gładka, a swoją konsystencją powinna przypominać dżem. Przekładamy do umytych, wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce do 4 tygodni.

    Notes

    - w oryginalnym przepisie jest 3 szklanki cukru. Dla mnie to stanowczo za dużo
    - smarowidło można zapasteryzować, aby przedłużyć termin przydatności
    - smarowidło świetnie nadaje się do naleśników, pankaces’ów, gofrów, tostów i innych deserów

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń