Do góry

Dania główne Przepis na:

Muszle nadziewane mięsem mielonym

Przepis dnia 2015-07-26
Muszle nadziewane mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 932

Dodano:

Odsłon: 52966

Idealne na obiad smaczne muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym zapiekane w sosie pomidorowym

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kulka mozzarelli
  • papryka słodka
  • przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
  • pieprz i sól
  • majeranek
  • 1 puszka pomidorów całych
  • 1/2 szklanki wody
  • świeże oregano i tymianek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 sztuk muszli makaronowych
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oleju. Muszle muszą być al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko solimy. Następnie dodajemy mięso. Podsmażamy i doprawiamy papryką słodką, przyprawą pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, majerankiem oraz pieprzem i solą. Mięso odstawiamy do przestygnięcia. Mozzarellę drobno kroimy, a następnie mieszamy
    ją z mięsem. Pomidory z puszki blendujemy oraz mieszamy je z wodą, cukrem i listkami oregano oraz tymianku. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy farszem mięsnym i układamy w naczyniu. Muszle wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 st. i zapiekamy około 20 minut.
    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń