Do góry

Śniadania Przepis na:

Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej

Naleśniki bezglutenowe z mąki ryżowej

Autor: Nemezja

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2972

Dodano: 05.04.2018

Odsłon: 3830

Delikatne, a zarazem łatwo je składać lub zawijać w nie nadzienie. Najlepsze wychodzą smażone na patelni delikatnie tylko posmarowanej masłem klarowanym.

Składniki

  • Jajka 3 szt.
  • Mąka ryżowa 250 g
  • Mleko 250 ml
  • Woda gazowana 200 ml
  • Cukier trzcinowy 1 łyżka
  • Masło klarowane do smażenia
  • Składniki na 8 sztuk o średnicy 26 cm.
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka zmiksować z cukrem i mlekiem.
    Następnie stopniowo dodawać na przemian mąkę ryżową i wodę, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

  2. Naleśniki smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni posmarowanej delikatnie masłem klarowanym. Odradzam smażenie tych naleśników zupełnie bez tłuszczu, gdyż będą się łamać.

  3. Ciasto na patelnię odmierzać najlepiej małą chochlą, wtedy naleśniki będą równe. Przed każdym wylaniem na patelnię ciasto wymieszać. Zbyt grubych i za mocno naleśników nie smażyć, bo będą twarde i trudno będzie je zwijać.

  4. Podawać z ulubionym nadzieniem. Pomimo dodatku cukru dobrze smakują zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 kwietnia Ania, a wiesz, że u nas dziś też naleśniki :D
Co prawda tradycyjne, ale dodatki do nich ze wszystkich stron świata ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń