Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki Nadziane Szpinakiem z Fetą i Piersią Kurczaka.

Naleśniki Nadziane Szpinakiem z Fetą i Piersią Kurczaka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 442 Ocena: 7732

Dodano:

Odsłon: 10667

Pyszne i sycące,ostatnio zaprzyjaźniam się ze szpinakiem ;-) Mówię Wam Petarda !!!

Składniki

  • 8 szt.
  • Naleśniki:
  • 400 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka L
  • 2 łyżki oleju
  • Nadzienie:
  • pół piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros do piersi kurczaka,do smaku
  • ser feta
  • 350 g szpinaku mrożonego
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki z górką kwaśnej śmietany
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta do panierki
  • jajko
  • 2 łyżki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka umyć,osuszyć,pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić do miski,skropić olejem i przyprawić do smaku przyprawą gyros,odstawić na 2,3 godz.do lodówki a nawet na całą noc.
    Smażyć na patelni z odrobiną oleju,

  2. do zrumienienia,usmażone kawałki piersi wyłożyć na ręcznik papierowy,żeby odsączyć z nadmiaru oleju.
    Do miski wlać mleko,wbić jajka,wsypać sól i wlać olej,zmiksować krótko mikserem,przesiać przez sitko mąkę.zmiksować krótko,tak aby nie było grudek.
    Odstawić na 15 min.smażyć na suchej patelni z obu stron na średnim ogniu,na rumiano.
    Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na patelnię z odrobiną oleju,

  3. gdy zacznie się rumienić wrzucić szpinak,smażyć do zredukowania wody,przyprawić solą i pieprzem,pamiętając o tym,że ser feta jest również słony,wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz śmietanę,dobrze wymieszać i smażyć dosłownie 2 min.zdjąć z ognia,dodać usmażoną pierś z kurczaka oraz pokrojony w kostkę ser feta,

  4. całość wymieszać i nadzienie gotowe.
    Na środku naleśnika rozsmarowujemy farsz,składamy boki do środka i rolujemy naleśnika.

  5. Następnie panierujemy w rozbełtanym jajku z mlekiem,solą i pieprzem,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z olejem,z obu stron na rumiano.

  6. Podajemy na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń