Do góry

Desery Przepis na:

Panna Cotta z Warstą Pomarańczową.

Panna Cotta z Warstą Pomarańczową.

Autor:

Przepisów i artykułów: 256 Ocena: 3121

Dodano:

Odsłon: 4696

Smaczny i prosty deserek,z dodatkiem pomarańczy w galaretce,pycha.

Składniki

  • 3 pucharki
  • Warstwa jasna:
  • 160 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 170 ml mleka 3,2 %
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1\4 szkl.zimnej wody
  • Warstwa ciemna:
  • 160 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 170 ml mleka 3,2 %
  • pół tabliczki mlecznej czekolady (50 g)
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1\4 szkl.zimnej wody
  • Galaretka:
  • 2 pomarańcze
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 szkl.wrzatku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Galaretkę zalać wrzątkiem,wymieszać i odstawić do lekkiego stężenia,pomarańcze sparzyć,obrać ze skóry i błonek,porwać na mniejsze kawałki,wrzucić na dno do pucharków.
    Pomarańcze zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.
    Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut do napęcznienia,śmietankę i mleko zagrzać w rondelku,tak prawie do zagotowania,wrzucić połamane na mniejsze kosteczki czekolady,wrzucić żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się czekolad i żelatyny,odstawić do przestygnięcia,mieszając co jakiś czas,rozlać do pucharków.
    Wstawić na 10 min.do zamrażalnika,szybciej ściągnie.
    Przy warstwie jasnej postępować podobnie,w rondelku doprowadzić prawie do wrzenia śmietankę z mlekiem,cukrem i ekstraktem z wanilii,zdjąć z palnika i wrzucić napęczniałą żelatyną,dokładnie wymieszać,odstawić do przestudzenia i rozlać do pucharków na warstwę czekoladową,wstawić do lodówki.
    Przed podaniem posypać wierzch kawałkami czekolady.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń