Do góry

Sałatki Przepis na:

Pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym

Pieczone buraki z sosem musztardowo-miodowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 4559

Dodano:

Odsłon: 990

Zdrowa i smaczna przekąska. Łatwy do zrobienia dodatek do obiadu.

Składniki

  • Buraki czerwone 4 szt.
  • Natka pietruszki lub świeża kolendra
  • Świeżo mielony pieprz
  • Sól do smaku
  • Sos musztardowo-miodowy:
  • Miód naturalny 1 łyżeczka
  • Musztarda 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki
  • Sok z limonki lub cytryny 1 szt.
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki bez obierania zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 60 - 80 minut. Czas pieczenia dostosować do wielkości buraków. Najlepiej, aby buraki były podobnej wielkości, wtedy upieką się w tym samym czasie.
    Po upieczeniu buraki wystudzić i obrać, a następnie pokroić w niezbyt grube plastry.

  2. Sos starannie rozmieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Zazwyczaj sos robię w małym słoiczku, zakręcam i potrząsam nim, aż wszystko się połączy. Po wymieszaniu sos spróbować, jeśli wolimy bardziej słodkie dodać odrobinę więcej miodu, jeśli zaś bardziej ostre dodać więcej musztardy. Nie przesadzić tylko z miodem, gdyż pieczone buraki są słodkie i zbyt słodki sos nie będzie dobry.

  3. Sosem polać pokrojone buraki tuż przed podaniem i oprószyć pieprzem i odrobiną soli. Udekorować natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
    Tak przygotowane buraki są pyszną przekąską same w sobie, ale dobrze również smakują podane np. z grillowanym kurczakiem lub innym mięsem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń