Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Autor: KreatywnaKasia

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 5343

Dodano: 24.04.2018

Odsłon: 400

Rewelacyjne,całkiem inne ,doprawione czosnkiem,podane z przysmażonymi na złoto pieczarkami i cebulką-mniam.....Musicie spróbować koniecznie to połączenie smaków......

Składniki

  • na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mocno ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • na farsz:
  • opakowanie szpinaku mrożonego ok 600g (nie rozdrobnionego!!)
  • 2/3 opakowania serka feta
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • omasta do polania:
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 1 cebula
  • 15 dag pieczarek
  • sól,pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. szpinak rozmrażamy i dajemy na rozgrzaną patelnie na małym ogniu żeby jak najwięcej odparował,następnie dodajemy oliwę,czosnek i fetę pokrojona w kostkę,mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem(ja czosnku daje sporo bo lubię ,ale musicie sprawdzić do smaku jak wam pasuje).Studzimy.

  2. Przygotowujemy naszą omastę:na patelni przysmażyłam na odrobinie masła pieczarki pokrojone w półplasterki na złoty kolor.W rondelku roztopiłam resztę masła i zrumieniłam na nim cebulkę,i dorzuciłam podsmażone pieczarki.Wyłączyć.

  3. Wyrabiamy ciasto z podanych składników i gotową kulkę ciasta,przykrywamy na blacie najlepiej szklaną miską ,żeby lekko zmiękło i nie wyschło.
    następnie rozwałkujemy cieniutko jak na normalne pierogi,wycinamy kółka ,nakładamy gotowy farsz i sklejamy pierożki.Nastawiamy wodę w garnku,solimy jak na makaron i do gotującej wody wrzucamy pierożki,delikatnie mieszamy,przykrywamy,jak zaczną wypływać to odkrywamy i jeszcze dosłownie kilka minut (5-6) i wyławiamy na talerz ,polewamy naszą omastą z masła,cebulki i pieczarek.
    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 24 kwietnia Od lat ulubiony warsz na pierogi, nie ma to, jak szpinak i feta :) Pychotka, a jak jeszcze trochę przysmażone na patelni, to już CUDO :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń