Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak/kruszon/skubaniec

Pleśniak/kruszon/skubaniec

Autor: PysiaGotuje

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 2313

Dodano: 30.12.2017

Odsłon: 7961

W zależności od domu i regionu, ciasto nosi inną nazwę - u mnie mówi się na nie kruszon, a u Was? :)

Składniki

  • Na blaszkę o wymiarach około 29x24x7
  • 1 kostka margaryny (u mnie Kasia)
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 5 jaj
  • 3 szklanki mąki (w tym 2 szklanki mąki pszennej i 1 szklanka krupczatki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru do ciasta
  • 1 szklanka cukru do białek
  • Ulubione owoce - u mnie wiśnie z zalewy lub agrest :)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Miękką margarynę i smalec utrzeć z 2 łyżkami cukru na puszystą masę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy i dokładnie wymieszać, białka odstawić na później.

    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy z margaryny, jaj i cukru. Wyrobić na gładkie ciasto.

  2. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej z nich dodać 2 łyżki ciemnego kakao i dobrze wyrobić. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 30-40 minut.

    Po upływie tego czasu ciasto skubać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, bezpośrednio na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
    W pierwszej kolejności ścieramy 1 część ciasta jasnego, następnie ciasto ciemne i wykładamy (jeśli to konieczne- odsączone) owoce.

  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Białka wykładamy na owoce, na wierzch ścieramy ostatnią część ciasta białego.

    Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 40-50 minut, do ładnego zarumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 30 grudnia 2017 U mnie "pleśniak" :D I jest to przepyszne ciacho !:) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń