Do góry

Śniadania Przepis na:

Prosty chleb ktory zawsze wychodzi:-)

Prosty chleb ktory zawsze wychodzi:-)

Autor:

Przepisów i artykułów: 307 Ocena: 4093

Dodano:

Odsłon: 2520

To był pierwszy chlebek,który upiekłam,potem to już poszło.

Składniki

  • Składniki na 1 średni bochenek:
  • Rozczyn:
  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml wody - ciepła
  • 75ml mleka - ciepłe
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • Ciasto chlebowe:
  • 300g mąki pszennej - u mnie tortowa
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna
  • 1 łyżeczka soli
  • Pomada:
  • 75ml wody
  • 1 łyżeczka mąki - czubata
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Użyłam mąki pszennej-tortowej i żytniej,oraz garść siemia lnianego i słonecznika.
    Chleb smaruje się pomadą wodno-mączną tuż po jego wyrośnięciu, przed włożeniem do piekarnika. Po upieczeniu skórka jest bardzo lśniąca i twarda a po rozkrojeniu chrupiąca i smaczna:-)

    Zrobić rozczyn. W garnuszku podgrzać mleko do temperatury pokojowej. Po zdjęciu z ognia, w kruszyć do niego świeże drożdże i dodać po łyżeczce cukry i mąki jako pożywki. Dokładnie rozmieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok 5-10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy".
    Do dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną - w ten sposób się ja napowietrza i chleb lepiej rośnie. Dodać mąkę pełnoziarnistą, sól, ciepłą wodę i rozczyn drożdżowy.Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta,odstawić w omączonej misce, przykrytej ściereczka kuchenną, na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto chlebowe zbić kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania. Uformować w rękach owalny bochenek. Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem dopieczenia i oprószonej lekko mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut do napuszenia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.
    Po wyrośnięciu, chleb posmarować pomadą. Aby ja przygotować, należy w garnuszku dokładnie wymieszać wszystkie jej składniki, a następnie zagotować na wolnym ogniu. Gorącą pomadą posmarować napuszony chleb.

  2. Następnie wierzch chleba ponacinać ostrym nożem, i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec najpierw przez 10 minut w temperaturze 230C - w połowie wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i dopiekać ok. 25-30 minut.
    Gdy chlebek będzie rumiany, wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce. Kroić po przestygnięciu i delektować się pyszną, chrupiącą skórką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 07 lipca też jestem zdania,że czasami można pozwolić sobie na pajdę chleba ze smalczykiem :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 lipca Takie dwie pajdy, to bym teraz zjadł, ale ... muszę się powstrzymać, bo za niedługi grill :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 07 lipca Domowy najlepszy, a już ze smalczykiem to poezja ;-D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń