Do góry

Desery Przepis na:

Ptasie mleczko jak za dawnych lat!

Przepis dnia 2017-11-19
Ptasie mleczko jak za dawnych lat!

Autor: KreatywnaKasia

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 2886

Dodano: 14.11.2017

Odsłon: 13428

pamiętacie to ciasto,pewnie u każdego w domu kiedyś gościło....pianka z żółtek,pianka z dodatkiem kakao,pianka śmietankowa i galaretka- polecam

Składniki

  • 6 jaj
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka śmietany 30 %
  • 9 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • czerwona galaretka
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jaja oddzielić białka od żółtek. Żelatynę rozpuścić w 0,5 l gorącej wody. Podzielić na 3 części. Ostudzić. Przygotować masy. Kolor I: 3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Dodać pianę z 2 jaj i 1 część żelatyny. Kolor II: zrobić tak, jak w kolorze I, dodając 3 łyżki kakao. Kolor III: śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny. Na spód tortownicy wylać masę I i odczekać aż zgęstnieje. Następnie wyłożyć masę II i także odczekać. Powtórzyć to samo z masą III. Na sam wierzch nałożyć rozpuszczoną i stygnącą galaretkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

klauda 16 listopada ja mam swoje jajka wiec bede robic :) ida swieta trzeba cos nowego wyprobowac:)wyglada apetycznie.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ariada 14 listopada Robiłam dawno temu tego typu ciasta oraz serniki bez pieczenia. Ale wtedy nie było takich infekcji w kurnikach jak obecnie. Z obawy przed salmonellą oraz innymi zarazami na jajkach (na które nie pomoże sparzenie jajek) nie robię niczego z użyciem surowych jajek. Chociaż żal.

Pozdrawiam

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń