Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 424 Ocena: 8089

Dodano:

Odsłon: 18341

Pulpety w sosie koperkowym

Składniki

  • 500 g mielonej piersi z indyka
  • 3 łyżki otrębów (można użyć kaszy manny)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 400 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • duży pęczek koperku
  • 1 czubata łyżka śmietany 18%
  • sok z połowy cytryny
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Indyka wrzucamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobiony czosnek, jajko, otręby, sól, pieprz, dokładnie wszystko wyrabiamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie z mięsa formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody (woda musi przykryć wszystkie pulpety, najlepiej gotować je w szerokim garnku). Do wody z indykiem dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Ugotowane pulpety wyciągamy z wody. Na patelni rozgrzewamy masło, dosypujemy mąkę, robimy zasmażkę. Dolewamy do niej ostudzony wywar z gotowania pulpetów i energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki. Dosypujemy do tego poszatkowany koperek, cukier, dolewamy śmietanę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Pulpety wrzucamy do sosu i gotujemy jeszcze 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Szaffranka 09 lutego Pyszne, ekspresowe i bardzo aromatyczne danie... Super!

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 09 lutego oj zjadlabym, w weekend nie bede miec czasu wiec tylko narazie popatrze :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 lutego Super chruper, pycha i takie tam jeszcze inne ;)
Świetne klopsiki no i do tego jeszcze ten sos, mniami :D

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń