Do góry

Przekąski Przepis na:

Racuchy z rabarbarem

Racuchy z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 976

Dodano:

Odsłon: 5785

Puszyste, lekko kwaskowate placuszki z dodatkiem rabarbaru i cynamonu

Składniki

  • około 20-30 dag obranego rabarbaru
  • 2 szklanki mąki
  • 500g kefiru lub jogurtu, kwaśnego mleka
  • 2 łyżki cukru lub cukier puder do posypania
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć ten składnik)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, sodę, cukier, sól i cynamon. Następnie dodajemy kefir, jajka i wszystko dokładnie mieszamy (można zmiksować), aby nie było grudek. Do powstałego ciasta wrzucamy pokrojony rabarbar i ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy niewielkie placuszki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor. Jeżeli do ciasta nie dodalismy cukru to racuchy podajemy oprószone cukrem pudrem.
    Smacznego!

  2. Więcej zdjęć i smacznych przepisów znajdziesz na blogu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń