Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Autor: PysiaGotuje

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 1406

Dodano: 08.11.2017

Odsłon: 6061

Prosty przepis na puszyste rogaliki drożdżowe.

Składniki

  • 600g mąki
  • 30g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 125g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • ulubioony dżem, budyń lub czekolada - u mnie powidła śliwkowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 50 ml ciepłego mleka (nie gorącego), łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10 minut.
    Resztę mleka przelać do miseczki, dodać masło i delikatnie podgrzać.

  2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier, wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, stopniowo dodawać rozczyn z drożdży, delikatnie mieszając łyżką. Dodać roztrzepane jajka, wymieszać. Do całości stopniowo dolewać ciepłe mleko z masłem.

  3. Ciasto wyrabiać przez 10-15 minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Po upływie tego czasu, ciasto podzielić na 3 części. Jedną część przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i cienko rozwałkować.

    Okrąg podzielić na trójkąty. W zależności od wielkości rogalików, ciasto możemy podzielić na 8-12 trójkątów. Na podstawie każdego kawałka położyć nadzienie, zawijać od szerszej do węższej krawędzi formując rogalik.
    W ten sam sposób postępować z pozostałym ciastem.

  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać rogaliki. Należy zachować odstęp pomiędzy rogalami, odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Dla uzyskania połysku i ładnego koloru, wierzch rogalików przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem (1 łyżka).

    Piec w 180 stopniach przez około 18 minut, do uzyskania złocistego koloru. Po upieczeniu rogaliki drożdżowe posypać pudrem lub polukrować.

  5. Ja lukier sporządzam z białka i cukru pudru. Jest śnieżnobiały i klarowny, nie spływa z ciast.

    Białko z 1 jajka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier puder (około 1 szklanka), ciągle ubijając. Lukier musi być dość gęsty i bez grudek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 listopada Widzę nowy przepis na rogaliki ;) Takie też bierzemy bez pytania xD

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń