Do góry

Przetwory Przepis na:

Rosołowa pasta warzywna.

Rosołowa pasta warzywna.

Autor: skorpionek

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 199

Dodano: 18.05.2018

Odsłon: 26290

Idealna pasta zastępująca kupną kostkę rosołową. Jest zdrowsza i jedna czubata łyżka tej pasty odpowiada 1 kupnej kostce rosołowej.

Składniki

  • seler z nacią 3 szt.
  • pietruszka z nacią 4 szt.
  • marchew 4 duże szt.
  • por 1 szt.
  • koper 4 pęczki
  • lubczyk 4 pęczki
  • olej 100 ml lub przetopiony łój drobiowy
  • Przyprawy:
  • kurkuma 30 gram
  • curry 30 gram
  • 100 gram soli himalajskiej (może być zwykła nie jodowana)
  • mielony liść laurowy 1 łyżeczka
  • mielone ziele angielskie 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany czubata łyżka
  • zioła prowansalskie 30 gram
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Potrzebny surowiec.

  2. Wszystkie natki i obrane korzenie myjemy i razem z łodygami mielimy przez sitko 4 mm.

  3. Wlewamy 100 ml oleju, wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.

  4. Pomieszaną masą napełniamy słoiczki 200 ml - 300 ml.

  5. Pasteryzujemy 60 minut od momentu zagotowania. Taki czas pasteryzacji dałem gdyż warzywa były surowe.

  6. Za pasteryzowane słoiczki studzimy i wynosimy do piwnicy. Otwarty słoik trzymamy w lodówce.

  7. 1 łyżka pasty równa jest jednej kostce.

    Polecam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń