Do góry

Desery Przepis na:

Róże z Jabłka-Dekoracja na Tort.

Róże z Jabłka-Dekoracja na Tort.

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 8591

Dodano:

Odsłon: 4302

Proste do przygotowania,bardzo efektowne,wspaniale prezentują się na różnego rodzaju wypiekach.

Składniki

  • 100 g cukru
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • barwnik spożywczy
  • jabłka
1-2 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlać wodę,wsypać cukier,podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru,wlać sok z cytryny i dodać odrobinę barwnika,w moim wypadku był to kolor żółty,wymieszać i zdjąć z palnika.
    Jabłko przekroić na pół,następnie ostrym nożem kroić na plasterki 2-4 mm,wrzucić do gorącego syropu(w tej ilości syropu zmieściły się 2 spore jabłka), delikatnie zamieszać i przykryć dekielkiem,odstawić na 30 min.

    Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia,plasterki jabłek wyjmować z syropu,układać na ręczniku papierowym i osuszać,układać na blaszce w małych odstępach.

  2. Piekarnik ustawić na 100 C bez termoobiegu,wstawić blaszkę z plasterkami,można delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika podczas suszenia,suszyć 1 godz.
    W ciągu godz.3 razy przekładałam plasterki na drugą stronę,aby nie przykleiły się do papieru.
    Zaraz po wyjęciu z piekarnika,plasterki będą miękkie-plastyczne,ale szybko twardnieją,gdy stygną.
    Jeśli chcesz zrobić róże,musisz jeszcze ciepłe zwijać w ruloniki,nakładając jeden na drugi plasterek,tworząc pąki róż,a następnie pełne kwiaty dokładając plasterki i formując kolejne płatki.

  3. Moje róże wykorzystałam do ozdoby tortu,brzegi płatków pociągnęłam pędzelkiem maczanym w kapslu wódki i brokatu jadalnego.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń