Do góry

Desery Przepis na:

Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami

Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 1068

Dodano: 17.06.2018

Odsłon: 73

Dziś podzielę się z Wami pysznym deserem, który zapewne wielu z Was pamięta z czasów dzieciństwa. Ja ten deser pamiętam w trochę innej formie. Był to po prostu klasyczny ryż z truskawkami i bitą śmietaną. Postanowiłam trochę podrasować tą wersję i przyznam Wam szczerze, że wyszło na prawdę pysznie. Kluczową rolę odgrywa tu ryż jaśminowy, dzięki któremu deser ma niezwykle kremową konsystencję. Jego delikatnie słodki posmak i kwiatowy zapach idealnie komponuje się z nutą wanilii i świeżymi truskawkami. Ryż na mleku z truskawkami jest idealnym, letnim podwieczorkiem. Świetnie się także sprawdzi jako pożywne śniadanie, gdyż jest lekkostrawny, zdrowy i dodaje mnóstwo energii na początek dnia.

Składniki

  • 800 g truskawek
  • 250 g ryżu jaśminowego
  • 500 ml mleka 3,2% *
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • pokruszone ciasto szpinakowe * *
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Mleko przelewamy do garnka. Najlepiej użyć garnka z grubym dniem z powłoką nieprzywierającą. Laskę waniliową kroimy wzdłuż na pół. Końcówką noża wyjmujemy ziarenka i dodajmy do mlekiem razem z lasą wanilii. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsypujemy ryż i dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu dość często mieszając, aby ryż się nie przypalił. Gdy ryż osiągnie kremową konsystencję, a ziarna będą miękkie to znak, że ryż jest gotowy. Pamiętajmy, aby ryżu nie rozgotować, powinien być al dente. Ugotowany ryż zdejmujemy z palnika i przykrywamy pokrywką. Ryż sam dojdzie w cieple.
    Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Połowę truskawek blendujemy na gładki mus. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do musu. Nasze irlandzkie truskawki nie są tak słodkie jak te polskie, dlatego dodałam łyżkę cukru pudru. Jeśli wolicie słodszy deser również możecie dodać cukier.
    Na środek talerza wykładamy porcję ryżu i mus z truskawek. Całość dekorujemy ciastem szpinakowym.
    * w wersji dietetycznej można użyć mleka 2%
    ** pozostałe, pokruszone ciasto szpinakowe z ciasta Leśny skrzat zamroziłam. Posłużyło do dekoracji tego deseru

    Notes

    - czas gotowania ryżu zależy od jego gatunku

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń