Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 417 Ocena: 7716

Dodano:

Odsłon: 52768

Ryż z jabłkami

Składniki

  • 1 kubek białego ryżu
  • 2 kubki mleka
  • 3 jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • miód (opcjonalnie)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko zagotowujemy, wsypujemy do niego ryż i gotujemy do miękkości, jeżeli jest potrzeba, można dolać gorącej wody. Pamiętajcie o częstym mieszaniu ryżu, lubi przywierać do garnka. Pod koniec gotowania wsypujemy cukier i skórkę z pomarańczy, mieszamy. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w ósemki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy jabłka, cynamon, smażymy około 5 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła, na dno nakładamy połowę ryżu, później jabłka i znowu ryż. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach. Porcję zapiekanego ryżu nakładamy na talerz, polewamy miodem i jogurtem naturalnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń