Do góry

Przekąski Przepis na:

Sakiewki z tuńczykiem

Sakiewki z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 1409

Dodano:

Odsłon: 376

Ciasto francuski to niezwykle kruche i delikatne ciasto, które ma szerokie zastosowanie w kuchni. Używane zarówno do wytrawnych jak i słodkich wypieków. Sakiewki z ciasta francuskiego to bardzo popularna we Francji przystawka. Podstawą jest zawsze ciasto francuskie z przeróżnymi farszami w środku i sporą ilością dobrego sera. Zapraszam na moją wersję - z tuńczykiem i kaparami. Jest to bardzo uniwersalna przystawka, która świetnie sprawdza się zarówno na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy karnawał.

Składniki

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 5 jajek
  • 2-3 łyżki kaparów
  • 2-3 łyżki śmietany 12%
  • pieprz czarny i sól
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie. Ostudzone jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę, kapary drobno siekamy i dodajemy do jajek. Tuńczyka odsączamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru sosu. Łączymy z pozostałymi składnikami. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia się składników. Nadzienie powinno mieć konsystencję gęstej pasty.

  2. Każdy arkusz ciasta francuskiego dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdy kwadrat nakładamy sporą ilość nadzienia, zawijamy rogi ciasta do góry i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, zachowując nie wielkie odstępy między sakiewkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20 minut.


  3. - do sakiewek świetnie pasuje filiżanka czerwonego barszczu
    - sakiewki świetnie smakują na ciepło jak i na zimno
    - ciasto francuskie nie może zbyt długo leżeć w cieple, dlatego najpierw należy przygotować sakiewki z jednego arkusza ciasta i upiec. Drugi arkusz w tym czasie przechowujemy w lodówce

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń