Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 4604

Dodano:

Odsłon: 10737

Świetnie smakuje samodzielnie, ale również sprawdza się podana do mięsa np. na świątecznym stole, gdy świeże warzywa już nie mają smaku, a kolorowa, smaczna sałatka jarzynowa zawsze się sprawdza.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.

  2. Warzywa ugotować w lekko osolonej wodzie (około 20 minut). Czas gotowania zależy od wielkości warzyw, najlepiej w międzyczasie sprawdzać widelcem, powinny być ugotowane, ale nie rozgotowane. Po ugotowaniu zlać wodę, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.

  3. Groszek i kukurydzę odsączyć.

  4. Cebulę obrać, drobno pokroić i przelać na sitku wrzątkiem. Cebulę dodawać tylko wtedy, gdy sałatka będzie w tym samym dniu zjedzona, inaczej sałatka może skwaśnieć.

  5. Ogórki spróbować, jeśli mają grubą skórę obrać je i pokroić w bardzo drobną kosteczkę.

  6. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku pieprzem i solą. Ilość majonezu i jogurtu dostosować do swoich upodobań, najlepiej dodawać je stopniowo po łyżce, wtedy łatwiej wyczuć odpowiadającą nam konsystencję sałatki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń