Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka pieczarkowa z zielonym groszkiem

Sałatka pieczarkowa z zielonym groszkiem

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 279 Ocena: 1670

Dodano: 16.05.2017

Odsłon: 19811

Grillowanie to wspaniały czas na relaks, rozmowy i wspólną degustację aromatycznych potraw. Szczególnie w sezonie letnim każde wolne słoneczne popołudnia chętnie spędzamy na wspólnym grillowaniu w każdym zakątku: ogródku, na działce, na łące, na polanie czy nad wodą. Zewsząd rozbrzmiewają zapachy grillowanego mięsa i innych mniej lub bardziej wymyślnych potraw. U nas oprócz grillowanych mięs dużym powodzeniem cieszą się sałatki, które zawsze szybko znikają ze stołu. Jedną z nich jest bardzo prosta sałatka z pieczarek i zielonego groszku, która idealnie komponuje się z grillowanym mięsem.

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 300 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 duża cebula
  • 3 jajka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • Sos:
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz czarny
  • sól
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Pieczarki myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, sól i doprowadzamy do wrzenia. Na gotująca się wodę wrzucamy pieczarki i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy na sicie. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w grubszą kostkę.
    Groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie około 2-3 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulę, szczypiorek i koperek siekamy. Pokrojone warzywa mieszamy ze sobą.

    Sos

    Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną sałatkę chłodzimy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń