Do góry

Desery Przepis na:

Sernik czekoladowo-truskawkowy

Sernik czekoladowo-truskawkowy

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 292 Ocena: 1890

Dodano: 19.05.2017

Odsłon: 342

Nie od dziś wiadomo, że czekolada i truskawki to idealne połączenie. Na kruchym spodzie, dwukolorowa masa czekoladowo - truskawkowa, delikatna niczym ptasie mleczko. Do tego mnóstwo skąpanych w słońcu truskawek, zatopionych w przejrzystej galaretce. Całość tworzy fantastyczny deser, który z pewnością umili Wam letnie popołudnie.

Składniki

  • Spód:
  • 120 g pełnoziarnistych ciastek czekoladowych
  • 60 g masła
  • Masa truskawkowa:
  • 400 g twarogu sernikowego
  • 250 g truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek wody
  • Masa czekoladowa:
  • 400 g twarogu sernikowego
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 120 g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek wody
  • Dekoracja:
  • 100 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Spód

    Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy masę ciasteczkową, równamy i dociskamy do spodu tak, aby powstała gładki i równy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

    Masa truskawkowa

    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy na mus. Do musu dodajemy cukier, ser i mieszamy. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód z ciasteczek i wstawiamy do lodówki na około godzinę, aby masa stężała.

  2. Masa czekoladowa

    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowo-czekoladowej. Przestudzoną żelatynę dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Masę czekoladową przekładamy na zastygniętą masę truskawkową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

    Dekoracja

    Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na wierzchu sernika tak, aby zachodziły na siebie pozostawiając wolny środek. Przygotowaną wcześniej galaretkę wylewamy na wierzch sernika i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń