Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Dwa Michały.

Sernik Dwa Michały.

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 8592

Dodano:

Odsłon: 3121

Sernik dla Mojego Męża Michała:-)

Składniki

  • Spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 80 g masła lub margaryny
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • Masa Serowa:
  • 1,250 twarogu 3-krotnie mielonego
  • 3/4 kostki masła lub margaryny(kostka 250 g)
  • 200 g cukru pudru
  • 7 jajek L
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 1 biała czekolada
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 łyżka kakao
  • 250 gram orzeszków ziemnych niesolonych
  • 6 białych cukierków Michałki
  • 6 czekoladowych cukierków Michałki
  • Polewa:
  • 3/4 mlecznej czekolady
  • 3/4 gorzkiej czekolady
  • ok.50 g masła lub margaryny
  • białe i czekoladowe Michałki do dekoracji (ilość według uznania)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na spód wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto,którym wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

  2. Białka oddzielamy od żółtek. Mikserem ucieramy masło z cukrem, żółtkami i serem. Do gładkiej masy dodajemy budyń oraz mąkę. Całość ponownie miksujemy.
    Białka ubijamy na sztywno. Ubite łączymy z masą serową.
    Orzechy drobno kroimy lub rozkruszamy w blenderze.Cukierki kroimy na mniejsze części. Czekolady osobno roztapiamy na parze.
    Przygotowany ser dzielimy na 2 części. Do pierwszej części dodajemy ciemną czekoladę oraz kakao, a do drugiej białą czekoladę. Ser z czekoladami miksujemy.
    Następnie do ciemnej i jasnej masy serowej dodajemy po połowie przygotowanych orzechów. Orzechy z serem łączymy za pomocą łyżki.
    Czekoladowy ser wykładamy na kakaowy spód. „Wbijamy” w niego ciemne, pokrojone Michałki.
    Na wierzch wylewamy jasny ser. W jasnej części zatapiamy białe Michałki.
    Tak przygotowany sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 60 minut w 180°C.

  3. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia, po czym ścinamy delikatnie zrumieniony wierzch i wykańczamy.

  4. Czekolady łamiemy na mniejsze części. Tak przygotowane rozpuszczamy z masłem na parze. Płynną czekoladę wylewamy na sernik, równomiernie ją rozprowadzając. Na czekoladę wykładamy kawałki pokrojonych michałków.
    Całość odstawiamy, by czekolada zastygła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń