Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kokosowy z ananasem

Sernik kokosowy z ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 4345

Dodano:

Odsłon: 8487

Pyszny i łatwy do przygotowania sernik bez pieczenia, jest przyjemnie wilgotny i niezbyt słodki. Idealne ciasto na deser.

Składniki

  • Na foremkę o wymiarach: 33 cm x 23 cm x 7 cm.
  • Ser biały mielony 1 kg
  • Serek mascarpone 250 g
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Wiórki kokosowe 100 g
  • Mleko 100 - 150 ml
  • Sok z limonki 1 łyżka
  • Cukier z prawdziwą wanilią 1 łyżka
  • Żelatyna w proszku 30 g
  • Galaretka z ananasem:
  • Ananas świeży lub w puszce 1 szt.
  • Cukier trzcinowy 6 łyżek
  • Sok z limonki 1 łyżka
  • Galaretka ananasowa lub cytrynowa 2 szt. lub 2 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • Herbatniki maślane 150 g
  • (szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml)
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ser:

    > Wiórki kokosowe namoczyć na 15 minut w mleku.
    > Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody i po napęcznieniu delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
    > Serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy miksować do czasu, aż cukier się rozpuści, następnie stopniowo dodawać ser i sok z limonki. Na koniec dodać namoczone wiórki i miksując powoli połączyć masę z wystudzoną żelatyną.
    > Masę serową przełożyć do foremki wyłożonej herbatnikami i wstawić na 15 minut do lodówki.
    > Po tym czasie sernik polać wystudzoną galaretką z ananasem i ponownie wstawić do lodówki, aby sernik całkowicie zastygł.

  2. Galaretka z ananasa:

    > Ananasa obrać dokładnie ze skóry, przekroić na 4 części i wyciąć ze środka twardy rdzeń. Jadalną część pokroić na drobne kawałeczki, włożyć do rondla z cukrem i sokiem z limonki i gotować na małej mocy palnika, aż ananas będzie miękki i delikatnie zmieni kolor na ciemniejszy. W przypadku mało soczystego ananasa dodać gorącej przegotowanej wody, aby było łącznie 600 - 700 ml płynu i zagotować.
    >Zdjąć z palnika, dodać galaretki i mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą, wystudzić i polać galaretką sernik. W przypadku dodania zamiast galaretek żelatyny należy ją najpierw zalać niewielką ilością zimnej wody, aby napęczniała i powoli wmieszać (rozpuścić, nie gotować) do gorącej masy.
    > Jeśli użyjemy ananasa w puszcze, należy go tylko zagotować razem z sokiem, uzupełnić wrzątkiem do 600 -700 ml i dosłodzić według uznania, a dalej postąpić tak, jak opisałam wyżej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 31 października 2017 Dwa kawałki na wieczór poproszę ;)
Sernik, to jest, co doprowadza mnie zawsze do ślinienia się, jak niemowlak xD
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń