Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Autor: Nemezja

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2251

Dodano: 14.06.2017

Odsłon: 8808

Lekki, aksamitny, łatwy do przygotowania i bardzo smaczny sernik na zimno. Idealne ciasto owocowe bez pieczenia na lato.

Składniki

  • Ser twarogowy 1 kg (może być z wiaderka)
  • Śmietana 30 % 500 ml
  • Galaretka truskawkowa lub inna owocowa (u mnie owoce leśne) 2 szt.
  • Cukier puder 12 kopiastych łyżek
  • Truskawki 500 g
  • Herbatniki 150 g
  • Masło 100 g
  • Śmietan-fix (9 g) lub łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)
  • Foremka otwierana o średnicy 28 cm
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody (nie gotować), wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia.

  2. Herbatniki rozdrobnić w blenderze z roztopionym masłem i łyżką cukru pudru (jeśli herbatniki są mało słodkie). Ma powstać masa przypominająca mokry klejący się piasek, którą włożyć na spód otwieranej foremki z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia. Spód z ciasteczek wyrównać i lekko docisnąć łyżką.

  3. Zimny ser zmiksować z 8 łyżkami cukru pudru, następnie dodawać stopniowo lekko tężejącą galaretkę. Do zmiksowanej masy dodać ubitą śmietanę (200 ml) z łyżką cukru pudru i delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Dodawana galaretka ma być lekko tężejąca ani za rzadka, ani za gęsta, jeśli będzie inaczej, nie uzyskamy struktury lekkiej pianki.
    Masę serową partiami wyłożyć na spód z ciastek, wykładać stopniowo, aby ciasteczka nie uniosły się do góry. Sernik wstawić do lodówki na około 0,5 godziny.

  4. Ubić 300 ml śmietany z 2 łyżkami cukru pudru, jeśli sernik nie będzie od razu zjedzony, proponuję dodać śmietan-fixu lub łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie i wystudzonej.
    Ubitą śmietanę wyłożyć na sernik i udekorować połówkami truskawek, układając je krojeniem do góry, aby nie puściły na śmietanę soku. Truskawki będą ładnie wyglądały i zachowają kolor, gdy miejsce przekrojenia posmarujemy odrobiną soku z cytryny.

  5. Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby zastygł. Sernik najlepiej kroi się namoczonym w gorącej wodzie i osuszonym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń