Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z sera warzonego

Sernik z sera warzonego

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1824

Dodano:

Odsłon: 161

Sernik z sera warzonego, popularny również pod nazwą sernik gotowany. W moim domu nazywany sernikiem z sera owarzanego, na którym obowiązkowo królowały skąpane w letnim słońcu truskawki, zatopione w soczystej galaretce. Nie mniej jednak jakby nie brzmiała jego nazwa jedno jest pewne - ten sernik to niezapomniany smak, który przywołuje miłe wspomnienia. Bo przecież olfaktoryczne wspomnienia to nie tylko dana potrawa, zapach czy jej smak. To cały wachlarz wspomnień, miejsc, chwil i kochanych osób. Ten sernik zdecydowanie do takich należy. Odświeża zapomniane smaki i przywołuje wspomnienia. Jest puszysty, wyjątkowo delikatny w smaku i nie zbyt słodki. Tajemnicą jego niezwykłego smaku i kremowej konsystencji jest ser - samodzielnie przygotowany babcinym sposobem. Pewnych smaków nigdy się nie zapomina!

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 80 g mąki tortowej
  • 27 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 2 litry pełnego, niepasteryzowanego mleka
  • 500 ml kwaśnej wiejskiej śmietany *
  • 6 jajek
  • 250 g masła
  • 170 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo:
  • 600 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku. Pod koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
    Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 40-45 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu.

    Masa serowa

    Do śmietany dodajemy jajka i roztrzepujemy. W dużym garnku podgrzewamy mleko. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy śmietanę z jajkami. Zmniejszamy gaz na na minimum i mieszając podgrzewamy, aż wyraźnie oddzieli się twarożek od serwatki. Na tym etapie nie należy doprowadzać mleka d ponownego zagotowania się.
    Twarożek odsączamy na sicie wyłożonym gazą. Pozostawiamy na sicie około godziny.
    Twarożek przecisnęła raz przez praskę do ziemniaków. Tą czynność można pominąć, jednak uważam, że taka konsystencja sera o wiele lepiej smakuje. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce twarogu. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia się składników.
    Na biszkopt wykładamy masę serową, równomiernie rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu w 900 ml wody. Truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Układamy równo na wierzchu ciasta i wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.
    * w pełni naturalnej i nie zawierającej zagęszczaczy, utwardzaczy i E

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń