Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z Warstwą Rafaello na Bazie Mleka Skondensowanego.

Sernik z Warstwą Rafaello na Bazie Mleka Skondensowanego.

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 4477

Dodano:

Odsłon: 948

Bardzo łatwy i szybki do zrobienia sernik,naprawdę nie potrzeba żadnych większych zdolności,wszystkie składniki na masę serową wrzucamy do miski,krótko miksujemy i wylewamy na zapieczone ciasto,dzięki warstwie rafaello i czekolady jest naprawdę rewelacyjny,to moja nowa kombinacja :-)

Składniki

  • Tortownica 24 cm
  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/4 kostki masła lub margaryny
  • Masa Serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 250 ml kremówki 30-36 %
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 3/4 szkl.drobnego cukru
  • 5 jajek L
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • Masa Rafaello:
  • 350 ml mleka skondensowanego
  • 2 Śnieżki
  • 2 białe czekolady-200 g
  • 200 g wiórek kokosowych
  • Polewa:
  • 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej
  • 1\4 kostki masła lub margaryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy przez sitko do miski,wsypujemy cukier waniliowy,wbijamy żółtko,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski,całość siekamy i szybko zagniatamy kruche ciasto,tortownicę spód wykładamy papierem do pieczenia,boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą,spód tortownicy wylepiamy ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 min.do zarumienienia.

  2. Wszystkie składniki na masę serową,wrzucić do miski i krótko zmiksować tylko do połączenia składników,

  3. następnie tak przygotowaną masę wylać na ciepły spód i wstawić do piekarnika na ok. godz,piec w temp. 150 C bez termoobiegu.
    Po upieczeniu nie wyciągamy sernika od razu,pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Gdy ostygnie na noc wkładamy do lodówki,żeby dobrze ściągnął,a na drugi dzień robimy warstwę kokosową z polewą.

  4. Czekoladę roztopić na parze w miseczce,mleko skondensowane ubić ze Śnieżkami,następnie wlewać letnią czekoladę,cały czas miksując,odłożyć mikser,wsypać wiórki kokosowe i wymieszać dokładnie łyżką,masę wyłożyć na sernik i wstawić na godz.do lodówki,żeby ściągnęła,po tym czasie zrobić polewę na wierzch.
    Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku,na małym ogniu,zdjąć z ognia i wrzucić połamaną na kosteczki czekoladę,po chwili zamieszać aż do rozpuszczenia czekolady,polać gdy zacznie ściągać na masę kokosową i wstawić do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń