Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 1409

Dodano:

Odsłon: 471

Jedną z dwunastu wigilijnych potraw, której nie może zabraknąć na świątecznym stole są zdecydowanie śledzie. W śmietanie, w oleju, po kaszubsku czy japońsku - są symbolem postu i wyczekiwania. Naszym faworytem są śledzie po sułtańsku, gdyż zdecydowanie wolimy ostre smaki. Śledzie po sułtańsku sprawdzą się również jako wspaniała przekąska czy też zakąska na różne okazje.

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 100 ml oleju
  • 150 g rodzynek
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu tabasco*
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez dwie godziny. Następnie odcedzamy z wody, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy około 15 minut, następnie odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy na małym ogniu do momentu aż cebulka zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i rodzynki. Dusimy na średnim ogniu około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i tabasco.
    Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu warstwami na przemian z sosem. Tak przygotowane śledzie wkładamy do lodówki co najmniej na 24 godziny.

    Notes

    - śledzie najlepiej smakują po 2-3 dniach
    - śledzie można przechowywać w lodówce około 2 tygodni

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 marca Śledzie, to wiadomo, temat każdego dnia xD
Pyszne jedzonko :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń