Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi

Przepis dnia 2018-12-17
Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 436 Ocena: 8351

Dodano:

Odsłon: 2997

Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi

Składniki

  • 4 solone filety śledziowe
  • 1 cebula
  • puszka pomidorów
  • 1 czubata łyżka powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • liść laurowy
  • szczypta cynamonu
  • pieprz
  • olej rzepakowy
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia. Dodajemy do tego liść laurowy, pomidory, powidła, ocet, cynamon i pieprz, smażymy całość na wolnym ogniu około 10 minut. Musi z tego wyjść gęsty sos. Śledzie mieszamy z sosem, wkładamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 14 grudnia 2018 czy studzimy sos przed zmieszaniem ze śledziami ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 grudnia 2018 Pyszne śledziki, a z powidłami, to już bajka dla mnie :D Uwielbiam takie smaki i gdyby to było bliżej, to wpadłbym do Ciebie na małą konsumpcję ;) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń