Do góry

Dania główne Przepis na:

Szynka wieprzowa peklowana pieczona w rękawie.

Szynka wieprzowa peklowana pieczona w rękawie.

Autor: skorpionek

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 170

Dodano: 09.05.2018

Odsłon: 351

Upieczona szynka z ziemniakami, podana z marynowanymi prawdziwkami. Poezja smaków. Polecam.

Składniki

  • szynka wieprzowa 1,8 kg
  • młode ziemniaki 1 kg
  • 1 słoik marynowanych prawdziwków
  • rękaw do pieczenia
  • Solanka:
  • peklosól 93 g
  • Woda 700 ml
  • Cukier 10 g
  • przyprawy do solanki, zaparzamy przez 5 minut:
  • 4 listki laurowe
  • 5 ząbków czosnku
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego
  • przyprawy do natarcia szynki po okresie peklowania:
  • 1 łyżka musztardy (w musztardzie mieszamy wszystkie poniższe przyprawy )
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka pieprzu czarnego
  • łyżeczka bazylii
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • 4-5 łyżek oleju smakowego (ja użyłem olej bazylia czosnek)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Solanka :

    Skład solanki podany jest do wagi mięsa i na ilość dni peklowania.
    Solankę robimy według tabeli, peklujemy 4 dni. Do solanki dodajemy wywar razem z listkami i ziarenkami oraz czosnkiem z zaparzenia.

  2. Po 4 dniach wyjmujemy szynkę z marynaty, osuszamy ręczniczkami papierowymi, osznurowujemy i wkładamy do większej miski, robimy ziołową marynatę w mniejszej misce. Musztarda plus olej, przyprawy i mieszamy.

  3. Następnie nacieramy szynkę marynatą z każdej strony.

  4. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

  5. Po 24 godzinach, godzinę przed pieczeniem wkładamy kilogram umytych małych młodych ziemniaków i obtaczamy je w przyprawach tych co była natarta szynka.

  6. Tak przygotowaną szynkę wkładamy razem z ziemniakami do rękawa, z jednej strony już zawiązanego dorzucamy łodygi lubczyku i pietruszki, następnie zawiązujemy drugi koniec rękawa i przekładamy na blachę do pieczenia. Nakłuwamy rękaw w kilku miejscach.

  7. Nastawiamy piekarnik na 180 st.C. Pieczemy 2 godziny.

  8. Po 2 godzinach pieczenia rozcinamy rękaw wzdłuż po środku, lekko rozchylamy i dopiekamy 10 minut.

  9. Podajemy na gorąco z upieczonymi ziemniakami i marynowanymi prawdziwkami, lub na zimno do kanapek, obie wersje są smakowite.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń