Do góry

Desery Przepis na:

Torcik cappucino

Torcik cappucino

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 225 Ocena: 1032

Dodano: 23.03.2018

Odsłon: 741

Cappuccino to bardzo popularny napój kawowy. W ciągu ostatnich kilku lat stało się ono bardzo popularne w USA i większość ludzi sądzi, że jest to nowy rodzaj kawy. Prawda jest jednak taka, że cappuccino jest przygotowywane w Europie już od ponad stu lat. Cappuccino zaczęto przyrządzać mniej więcej na początku XX wieku, kiedy to wynaleziono ciśnieniowe ekspresy do kawy. Włosi jako pierwsi zaczęli doprawiać espresso mlekiem, a na wzrost popularności takiego napoju nie trzeba było długo czekać. Smakosze cappuccino docenią finezję dzisiejszego deseru. Delikatny biszkopt, pyszny krem śmietankowy i lekka jak piórko masa o pełnym, kawowym smaku. Ciasto z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom małej czarnej!

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 100 g mąki tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g cukru
  • szczypta soli
  • Krem budyniowy:
  • 625 ml mleka 3,2%
  • 200 g masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 80 g cukru
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • Masa kawowa:
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 7 łyżek kawy cappuccino (proszku)
  • 2 torebki śmietanki "Śnieżka"
  • 5 płaskich łyżek żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • Poncz:
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml gorącej wody
  • 2 łyżki spirytusu
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka ciemnego kakao
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników.
    Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy zrumieniony wierzch.


  2. Poncz

    W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy spirytus i mieszamy. Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt.

    Krem budyniowy

    Do rondelka przelewamy 600 ml mleka, dodajemy cukier i podgrzewamy. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę z budyniem i energicznie mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Tak przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno po łyżce budyń. Pod koniec dodajemy spirytus i mieszamy do połączenia się składników. Krem wykładamy na nasączony biszkopt i równamy wierzch.


  3. Masa kawowa

    Do zimnego mleka dodajemy kawę cappuccino i odstawiamy na około 15 minut, aby kawa się rozpuściła. Następnie dodajemy śmietanę śnieżkę i ubijamy na najwyższych obrotach. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko przestudzoną dodajemy powoli do ubitej masy kawowej. Tak przygotowaną masę wykładamy równomiernie na krem budyniowy. Masa dość szybko tężeje, dlatego nie należy zwlekać z jej wyłożeniem.
    Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały. Przed podaniem wierzch posypujemy ciemnym kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń