Do góry

Desery Przepis na:

Torcik maślany z brzoskwiniami

Torcik maślany z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 161

Dodano:

Odsłon: 1667

Wilgotny torcik na specjalną okazję. Upiekłam go dla mamy w Dniu Urodzin. Biszkoptowe podłoże, warstwa dżemu malinowego, masa maslana z kawałkami brzoskwiń, wkładka kokosowa i góra udekorowana orzechami i świeżymi owocami.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 5jaj
  • 2/3szkl cukru
  • 1/2szkl mąki pszennej
  • 1budyń śmietankowy
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa maślana:
  • Puszka brzoskwiń
  • 1/2szkl soku Kubuś pomarańczowy
  • 1budyń śmietankowy
  • 1żółtko
  • 1/2szkl cukru
  • 1margaryna
  • Wkładka kokosowa:
  • 100g kokosu
  • 5białek
  • Nie całe 1/2szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2szkl cukru
  • Dodatkowo:
  • Wiórki kokosowe
  • Orzechy ziemne
  • Kiwi
  • Perełki dekoracje
  • Galaretka truskawkowa
  • Dżem malinowy
  • Alkohol do nasączenia
5-6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiej i połącz delikatne z masą. Piec 35min w 170C. Tortownica 24. Po upieczeniu przecinamy na pół i nasączamy alkoholem. Na dolny blat wykładamy warstwę dżemu.

  2. Masa maślana: Sok z brzoskwiń łączymy z kubusiem. W 1/2szkl soku rozpuszczamy budyń i żółtko. Resztę soku zagotować z cukrem. Do gotującego wlać mieszankę budyniową, ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć i partiami dodać zimny budyń- zmiksuj. 1/3masy wyłóż na biszkopt. Brzoskwinie pokrój w małą kostkę, wyłóż na masę.

  3. Wkładka kokosowa: Białka ubić na sztywno, dodać cukier a następnie kokos. Mąkę przesiać z proszkiem i połącz z masą delikatnie. Piec ok 30min w 175C.po upieczeniu, ostudzić i Nasączyc alkoholem. Wyłóż na brzoskwinie. wykładamy 2część masy i brzoskwinie. Następnie 2część biszkoptu również delikatne nasączamy, wykładamy

  4. Górę i boki smarujemy resztą masy. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi i orzechami, a górę dekorujemy wg uznania. Ja użyłam orzechów, kiwi, perełek, brzoskwiń oraz galaretki z której wyciełam napis 100lat. Schładzamy .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń