Do góry

Desery Przepis na:

Tort Czekoladowo-Ciasteczkowy z Wkładką Malinową.

Tort Czekoladowo-Ciasteczkowy z Wkładką Malinową.

Autor: SlodkoSlodka83

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 475

Dodano: 11.06.2018

Odsłon: 110

Taki torcik poczyniłam w prezencie na urodzinki naszej Kochanej Cioci.Wszystkim smakował bardzo,więc podzielę się z Wami przepisem:-)

Składniki

  • Tortownica 24 cm
  • Biszkopt:
  • 7 jaj
  • 1 szkl.cukru
  • 1 szkl.mąki tortowej
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 2 śmietany kremówki 36 % po 500 ml
  • 3 serki mascarpone po 250 g
  • cukier puder do smaku
  • 2 łyżeczki kakao
  • 50 g czekolady gorzkiej + 50 g czekolady mlecznej
  • 2 paczki maltesers po 58 g
  • dobrej jakości dżem malinowy(najlepszy domowej roboty) do posmarowania blatów
  • sok z jednej cytryny wymieszany z 2,3 łyżeczkami cukru, lub jeśli lubicie możecie sok z cytryny zastąpić alkoholem.
  • Wkładka malinowa:
  • 250 g mrożonych lub świeżych malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 2 szkl.wrzącej wody
  • Polewa Czekoladowa:
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 1\4 szkl.śmietanki 30 %
  • Dodatkowo:
  • Do dekoracji wykorzystałam:
  • Czekoladowe chipsy
  • 250 g truskawek kilka borówek
  • groszki kakaowe oraz resztki kremu:-)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników przygotować biszkopt.
    Mąki z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać prze sitko.
    Białka oddzielić od żółtek, ubić ze sztyptą soli na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodawać partiami cukier,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia.
    Odkładamy mikser i do masy jajecznej wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Delikatnie mieszamy łyżka do połączenia się wszystkich składników.
    Masę biszkoptową wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm,wyłożoną papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy górę i wkładamy do nagrzanego piekarnika ,do 180 C na 30-40 min.

  2. Ja zawsze sprawdzam po pół godz.suchym patyczkiem od szaszłyków czy już jest dobry biszkopt.
    Gorący biszkopt wyjmuje z piekarnika i odwracam do góry dnem,ściągam tortownicę,oraz papier i pozostawiam do wystygnięcia.
    Gdy wystygnie kroje go na 4 równe krążki.


  3. Śmietanę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.w tym czasie ścieramy czekoladę na tarcę,na najdrobniejszych oczkach,oraz mielimy w blenderze na drobny piasek maltesersy.
    Śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier puder nie dużo ponieważ wszystkie dodatki do kremu również są słodkie(2-3 łyżki),do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i znowu ubijamy aż połączy się ze śmietaną,wsypujemy kakao i starte czekolady,miksujemy krótko,i na koniec dodajemy zmielone maltesersy,miksujemy ponownie do połączenia się składników,odstawiamy krem do lodówki i zabieramy się za przygotowanie wkładki malinowej.
    Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl.wrzącej wody,mieszamy dokładnie i dodajemy maliny,odstawiamy do przestygnięcia.
    Pierwszy krażek tortu układam na paterze,nasączam łyżką sokiem z cytryny(do szkl.wyciskam sok z cytryny i uzupełniam wodą do pełna,mieszam z cukrem),nasączony blat smaruje dżemem malinowym

  4. ,zakładam rant i nakładam warstwę kremu,przykładam drugi krażek,nasączam,smaruje dżemem i nakładam cienką warswę kremu,na krem wylewam tężejącą galaretkę z malinami

  5. i odstawiam na pół godz.do lodówki,do ściągnięcia,następnie wyciagam z lodówki i nakładam cieniutką warstwę kremu,przykładam 3 krażek biszkoptu,nasączam smaruje dżemem,nakładam warstwę kremu,4 krążek od spodu smaruje dżemem i przykładam na krem,wierzch ostatniego krążka nasączam

  6. i cały tort tynkuje na około i u góry tak,żeby było ładnie i równo,odkładam go do zamrażalnika a w tym czasie przygotowuje polewę czekoladową na wierzch tortu.



  7. Śmietankę podgrzewamy w rondelku,ma być gorąca,ale nie ma się za gotować,wyłączamy palnik i wrzucamy czekoladę połamaną w kosteczki,po chwili mieszamy,aż do rozpuszczenia się czekolady.
    Czekamy do momentu,aż trochę przestygnie i polewamy małą łyżeczką zaczynając od boków tortu,tworząc spływające "sople"resztę czekolady wylewamy na górę i rozsmarowujemy,tak żeby było równo.

  8. Torcik odstawiamy na kolejne pół godz.do lodówki,po tym czasie tort jest gotowy do końcowej dekoracji.

  9. Tort wszystkim gościom smakował,także warto czasem dodać coś od siebie do kremu;-)

  10. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń