Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z kurczaka z tymiankiem i cytryną

Przepis dnia 2018-07-10
Udka z kurczaka z tymiankiem i cytryną

Autor:

Przepisów i artykułów: 414 Ocena: 7623

Dodano:

Odsłon: 5612

Udka z kurczaka z tymiankiem i cytryną

Składniki

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cytryna
  • parę gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Każdą ćwiartkę przecinamy na wysokości stawów, doprawiamy solą i pieprzem. Do miski wlewamy olej i sos sojowy, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w mniejsze kawałki cytrynę (można z niej wcześniej wycisnąć sok do marynaty) i gałązki tymianku. Marynatą zalewamy kawałki kurczaka i odstawiamy przynajmniej na godzinę. Mięso razem z marynatą wrzucamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut (w połowie pieczenia można kurczaka obrócić). Po tym czasie pieczemy już bez przykrycia, do zrumienienia i do momentu aż mięso odchodzi od kości.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

OverTheHeaven_pl 10 lipca Wygląda niesamowicie ! Tymianek i cytryna to najlepsze co może zadbać o soczystość pieczonego mięsa :) Pychota !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 lipca No popatrz, popatrz, ale bomba :D
Pyszne jedzonko musi być przepisem dnia :)
Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń