Do góry

Desery Przepis na:

Zielone Ciasto Shrek

Zielone Ciasto Shrek

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 486

Dodano:

Odsłon: 15755

Zielone ciasto – Shrek jest po prostu pyszne! Składa się z : biszkoptu, zielony budyń, delicje, masa śmietankowa, kawałki banana, agrestowa galaretka. Ciasto nie wychodzi za słodkie lecz właśnie takie w sam raz :)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Zielony budyń:
  • 1 litr (duża butelka) Kubusia zielonego
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka agrestowa
  • Dodatkowo:
  • 1 paczka Delicji np. brzoskwiniowe lub morelowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 banany
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dwie galaretki na wierzch ciasta rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy, odkładamy do wystygnięcia.

    Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, dalej ubijamy mikserem. Na końcu dodajemy mąki, mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem foremkę, piec w temp. 170 stopni przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. (Ja piekłam w prostokątnej foremce 18 x 28 cm),

    Zielony budyń: Budynie rozpuszczamy w 1 szklance Kubusia. Resztę napoju zagotowujemy w garnku. Następnie do garnka wlewamy budynie i jeszcze raz zagotowujemy. Powstałą gorącą masę wylewamy na wystudzony biszkopt.

  2. Gdy zielona masa przestygnie, układamy na niej delicje. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę i pod koniec ubijania powoli wlewamy tężejącą galaretkę. Masę wylewamy na biszkopty i placek wstawiamy do lodówki.

    Gdy masa śmietankowa stężeje, nakładamy na nią pokrojone banany, przykrywamy je tężejącą już galaretką. Placek wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń