Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa cebulowa

Przepis dnia 2018-11-24
Zupa cebulowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 424 Ocena: 8093

Dodano:

Odsłon: 3284

Zupa cebulowa

Składniki

  • 1 l bulionu drobiowego
  • 6 średnich cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • parę kromek bagietki
  • duża garść startego twardego sera długodojrzewającego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Smażymy na małym ogniu na maśle i oleju około 30 minut - do mocnego zrumienienia. Pamiętajcie o ich częstym mieszaniu. Pod koniec smażenia dodajemy rozdrobniony czosnek, liście laurowe i listki rozmarynu. Całość zalewamy winem i bulionem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotujemy około 10 minut. W międzyczasie opiekamy kromki (ja użyłam tostera). Ciepłą zupę przelewamy do misek żaroodpornych, kładziemy na wierzch bagietki i posypujemy serem, pieczemy 5 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń